top of page

3D Lazer Tarama

Üç boyutlu lazer tarayıcılar, menzili çerçevesinde lazer ışınlarını göndererek, tarayıcının görüÅŸ alanı içerisindeki milyonlarca hatta milyarlarca noktanın üç boyutlu koordinatlarının yüksek doÄŸruluk ile elde edilmesini saÄŸlar ve ölçülen bu noktaların tamamına nokta bulutu adı verilir.


Elde edilen nokta bulutu dahili veya harici bir kamera aracılığı ile çekilen yüksek çözünürlüklü fotoÄŸraflar sayesinde renklendirilerek “renkli nokta bulutu” haline getirilir. Böylece, lazer tarama teknolojisi ile yüksek çözünürlük ve doÄŸrulukta üç boyutlu dijital model (dijital ikiz) oluÅŸturmak mümkün olabilmektedir.

Lazer Tarama Nedir

Lazer Tarama Kullanım Alanları

Lazer tarama teknolojisi mimari ve arkelojik belgeleme çalışmaları, yol, köprü, baraj, tünel projeleri, rafineriler, petrol sondaj tesisleri, çelik fabrikaları, kimya tesisleri, gemi-inÅŸaat, liman ve madenler gibi çok sayıda farklı alanda kullanılmaktadır

3D lazer tarama ölçmeleri, yeni mimari projelerin hayata geçirilmesinde, eski eserlerin rölöve restitüsyon-restorasyon projeleri kapsamında ve arkeolojik alanlardaki kalıntıların dökümantasyonu yapılırken mimar ve mühendislere yüksek çözünürlüklü eÅŸsiz bir veri sunmaktadır. BirleÅŸtirilmiÅŸ üç boyutlu nokta bulutlarından ortofotoların üretilmesi, ortofotoların esas alınarak 2 boyutlu CAD çizimlerinin yapılması, 3 boyutlu mesh modellerin ve nokta bulutu animasyonlarının oluÅŸturulması mümkündür.

20240517_105337.jpg
Metro Lazer Tarama_edited.jpg

Yol, köprü, baraj ve tünel gibi mühendislik projelerindeki tüm saha çalışmalarının hemen her aÅŸamasında ölçme iÅŸlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Aranan doÄŸruluÄŸa ve çözünürlüÄŸe baÄŸlı olarak en uygun ölçme yöntemini ve donanımı seçmek gerekmektedir. Lazer tarama teknolojisi yüksek yapılardaki cephe ve iç mekan rölövelerinden mühendislik yapılarındaki hacim hesaplarına, yüzey analizlerine, deformasyona kadar birçok önemli konuda kısa sürede ekonomik çözümler saÄŸlamaktadır.

3D lazer tarama ölçmeleri rafineriler, petrol sondaj tesisleri, çelik fabrikaları, kimya tesisleri, gemi-inÅŸaat, liman ve madenler gibi çok sayıda endüstriyel alanda oldukça iÅŸlevsel bir role sahiptir. Tesislerin inÅŸaatından, üretim aÅŸaması süreçlerine kadar lazer tarama teknolojisi yüksek doÄŸruluk ve yüksek çözünürlükte çözüm sunmaktadır. Elde edilen veri ile 3 boyutlu modelleme, yüzey analizleri, depolama tankı analizleri gerçekleÅŸtirilebilmektedir.

Lidar

3D Lazer Tarama İş Akışı

  • 3 boyutlu yersel lazer tarama çalışması yapılacak olan sahaya iliÅŸkin ön inceleme yapılarak, en uygun çalışma planı oluÅŸturulur.

  • Lazer tarama çalışmasının gerçekleÅŸtirilecek olduÄŸu yapının niteliÄŸi, boyutu ve elde edilecek nokta bulutu verisinden beklenen analizlere baÄŸlı olarak, uygun tarama pozisyonları, tarama çözünürlüÄŸü ve fotoÄŸraf çekim ayarları belirlenir.​

  • Her bir tarama istasyonundan gelen veriler, uygun birleÅŸtirme yazılımları aracılığı ile, istenen hasassiyetler gözetilerek birleÅŸtirilir.

  • Sonuç verinin koordinatlı olarak istenmesi halinde, saha çalışmasına, jeodezik çalışmalar da dahil edilerek, elde edilen koordinatı bilinen noktalar aracılığı ile nokta bulutu georeferanslandırılır.

  • Elde edilen birleÅŸmiÅŸ nokta bulutu, ihtiyaçlar doÄŸrultusunda temizleme ve filtreleme iÅŸlemlerine tabii tutulur.

  • Lazer tarama projesinin amacına baÄŸlı olarak, birleÅŸmiÅŸ nokta bulutundan uygun formatlarda 2 boyutlu veya 3 boyutlu çıktılar üretilir.

​

  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page