top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıFimap Proje

Leica RTC360

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2021

Bu yazı kapsamında Leica Geosystems tarafından 2018 yılında tanıtılan Leica RTC360 lazer tarama cihazının teknik özelliklerini ele alacağız.


Leica RTC360, üç boyutlu nokta bulutlarını yüksek çözünürlüklü görüntüler ile entegre bir şekilde gerçekliği yakalama olanağı sağlayan yüksek performanslı ve hafif bir lazer tarama çözümüdür.


Leica RTC360 Lazer Tarayıcı ve Cyclone Field 360 Uygulaması
RTC360 Lazer Tarayıcı

RTC360, lazer tarama, görüntü yakalama ve genel iş akışı açısından piyasadaki en hızlı 3D lazer tarayıcıdır. Saniyede 2 milyon noktaya varan ölçme hızı ve gelişmiş HDR görüntü yakalama ile tek bir tuşa basarak 2 dakikadan kısa sürede tam renkli bir nokta bulutu oluşturabilir. VIS teknolojisi, hedef gereksinimi olmadan otomatik bir şekilde sahada birleştirme sürecine izin verir, bu da ofis işlem süresinin büyük ölçüde azaldığı anlamına gelir.

Leica RT360 lazer tarayıcı 360°(yatay) / 300° (düşey) görüş alanında 130 metre menzil ile lazer tarama yapmaktadır. Kullanıcı tarafından seçilebilir 3 farklı çözünürlük (10m’de 3/6/12mm) ayarına sahiptir. 5.35kg ağırlığında, 120mm x 240mm x 230mm ebatlarındadır. -5° ile +40° aralığında çalışma sıcaklığına sahiptir ve IP54 standartlarındadır.

Lazer Tarama Cihazı
RTC360 Lazer Tarayıcı

Ek Sensörler

Lazer tarama bileşenlerine, görüntü kameralarına ve VIS'e ek olarak, RTC360 tarayıcı aşağıdakiler gibi bir dizi başka sensör içerir:

  • GNSS sensörü

  • Pusula

  • Altimetre

Bu sensörler tarafından toplanan bilgiler, her tarayıcı kurulumu için meta veri olarak depolanır ve daha sonra ofis işlemleri sırasında ek kısıtlamalar olarak kullanılabilir.


RTC360 Lazer Tarayıcının Özellikleri


Hızlı

RTC360, saniyede 2 milyon noktaya kadar lazer tarama hızına sahiptir. Dönen ayna, 100 hz'de dönmesine izin vermek için optimize edilmiş aerodinamik ile tasarlanmıştır.


Aşağıdaki tablo, 3 olası tarama çözünürlüğü ayarında maksimum menzili ve veri yakalama süresini gösterir:



Düşük Gürültü Oranı

RTC360, düşük gürültüye sahip ve güvenilir lazer tarama verileri sunarak daha fazla yüzeyde daha fazla noktanın ölçülmesini sağlar. Düşük yansıtıcılığa sahip siyah yüzeyler de dahil olmak üzere çok çeşitli yansıtıcılığa sahip yüzeylerde ölçmeye izin verecek şekilde dizayn edilmiştir.


Sonuç, siyah arabalar gibi ölçülmesi zor yüzeylerde bile tutarlı ve güvenilir ölçme verileridir. Diğer birçok tarayıcıda, otomobilin geniş alanlarında noktalar ölçülemez ve verilerde boşluklar kalır. RTC360 ile yakalanan verilerin, başka bir lazer tarayıcı ile yakalanan verilerden farkını resimde görebilirsiniz. RTC360 verileriyle verilerde neredeyse hiç boşluk (siyah alan) yoktur.










Hassas

Ölçmelerin yüksek kaliteli ve düşük gürültülü olması, RTC360 ile yakalanan verinin çok hassas olduğu anlamına gelir.


Lazer mesafe ölçü doğruluğu 1.0mm + 10ppm olarak belirtilmiştir, yani 20m'de 1.2mm doğruluk. Tarama gürültüsü 10m'de sadece 0,4mm ve 20m'de 0,5mm olarak belirtilmiştir.

Bu doğruluk düzeyi ve düşük gürültü, özellikle ayrıntılı nesneler taranırken görülebilir ve en iyi şekilde nokta bulutu verilerinin bir kesiti alınarak gösterilir.



HDR Görüntüler

HDR görüntü verisi yakalama, 3 kamera 12 farklı tarayıcı konumundan (her 30°'de bir) gerçekleştirilir. Her konumda, 12 Megapiksel kamera, 5 farklı pozlama ile bir HDR görüntü yakalar. Sonuç, 1 dakikadan kısa sürede yakalanan 32 bit, 432 Megapiksel tam kubbeli bir görüntüdür.


Bu görüntü yakalama hızı, aynadan ayrılmış bağımsız bir üçlü kamera sisteminin kullanılmasıyla mümkün olmaktadır. Üçlü kamera sistemi, karanlık ortamlardan parlak güneş ışığına kadar uygun bir dizi pozlamaya izin vermek için 5 sabit poz değeri kullanarak HDR görüntüleri yakalar.


Visual İnertial System (VIS)

RTC360, gerçek zamanlı olarak farklı kurulumlar (istasyonlar) arasında hareket ettirildiğinde tarayıcının göreli konumunu ve yönünü belirlemek için "visual inertial" sistem kullanan dünyanın ilk lazer tarayıcısıdır.


Kurulumların sahada önceden kolayca ön birleştirilmesi yapılabildiğinden, birleştirme sürecini tamamen basitleştirir, yani ofiste birleştirme işlemi sırasında kullanıcının müdahalesi minimuma indirgenir.

VIS teknolojisi, RTC360 tarayıcısında aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

  • VIS Kameraları

RTC360, HDR görüntü yakalama için kullanılan kameralardan bağımsız 5 özel VIS kamerasına sahiptir.

Tarayıcı hareket ettirilerek etkinleştirildiğinde, VIS kameraları tarayıcının çevresini kalıcı olarak izler. Bu görsel bilgi, kameraların "gördüklerini" bir dizi koordineli nokta ve çizgiye dönüştüren kenar algılama yazılımı kullanılarak gerçek zamanlı olarak işlenir. Bu gerçek zamanlı fotogrametri olarak düşünülebilir.

  • IMU

İvmeölçerler ve jiroskoplardan oluşan dahili bir IMU, tarayıcı hareket ettirildiğinde göreceli konum ve yön değişikliklerinin belirlenmesinde VIS'nin görsel bileşenini destekler.

  • Akıllı Algoritma

5 VIS kamerasından ve IMU'dan gelen veriler birleştirilir ve farklı kurulumlar arasında hareket ettirildiğinde tarayıcının göreceli konumunu ve yönünü hesaplayan akıllı algoritmalarla işlenir.







Cyclone Field 360

RTC360 tarayıcı, Cyclone Field 360 kullanılarak çalıştırılır. Leica Cyclone Field 360, tarayıcıda veya standart bir akıllı telefon veya tablette bir uygulama olarak çalışır. Field 360, tarayıcının çalışmasını ve sahadaki verilerin kalite kontrolünü mümkün olduğunca basit ve sezgisel hale getirmek için tasarlanmıştır.


Cyclone FIELD 360 uygulaması şunları sağlar:

  • Eksiksiz iş yönetimi

  • Tarayıcının tüm ayarlarına erişim

  • Taramanın uzaktan başlatılması

  • Görüntü, video, belge, ses ve metinlerin etiketlenmesi

  • 360° panoramik görünüm veya tam 3D grafik görselleştirme ile verilerin gelişmiş kontrolü

  • Birleştirme işlemleri


bottom of page